30.6.05

Σέξι λέξη

Πριν από κάτι εβδομάδες, η Σταυρούλα Παναγιωτάκη στην Athens Voice κατέγραψε τη χρήση της λέξης «μπαλαρινάκι» με τη σημασία «γκομενάκι». Παρότρυνε μάλιστα όλους εμάς που ασχολούμαστε με γκομενικά ζητήματα να υιοθετήσουμε το «μπαλαρινάκι» και τα παράγωγά του για την περιγραφή καταστάσεων που εγείρουν ζωώδη ένστικτα και ανθρώπινα μέλη.

Εγώ, πάλι, δεν αποδέχομαι την πρόταση αυτή. Αν και αναγνωρίζω την καλαισθησία, τη μουσικότητα και το λυρισμό της λέξης, βρίσκω αντιλειτουργικά τα πολυσύλλαβα παράγωγα/σύνθετά της και φρονώ ότι προτάσεις όπως π.χ. «Μου ορκιζόταν ότι ήταν αθώο, αλλά εγώ δεν είμαι μαλάκας: παίζει μπαλαρινοδουλειά», «Δεν κάθεσαι λέω γω να παραδώσεις την πτυχιακή σου και ν' αφήσεις τα μπαλαρινιλίκια γι' αργότερα;», «Φίλε, αυτό το αμάξι είναι και γαμώ τις μπαλαρινοπαγίδες» θα απορριφθούν από το σύνολο των χρηστών της ελληνικής.

Σαφώς προτιμότερο είναι κατά τη γνώμη μου το φρεσκάρισμα του γκομενικού λεξιλογίου με την προϋπάρχουσα λέξη «μανούλι», η οποία κατέγραψε λαμπρή πορεία στην εγχώρια αργκό είκοσι χρόνια πριν. Προλαβαίνει δε να ενταχθεί αυτή η ευφάνταστη λέξη στη γενική τάση αναβίωσης της δεκαετίας του '80. Για να μη μιλήσω για το μοναδικό σημασιολογικό πλούτο του αριστοτεχνικού προϊόντος της «μανουλομάνουλο».

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη κατάργησης συγκεκριμένα της λέξης «γκόμενα», διότι είναι υπεύθυνη για πλείστες όσες παρεξηγήσεις. Προσωπικά δε θα ξεχάσω το ξέσπασμα απαυδησμένης γυναίκας «είμαι άνθρωπος, όχι γκόμενα!», του οποίου υπήρξα αυτήκοη μάρτυς, αλλά και την αφοριστική δήλωση του Δήμου Μούτση ότι Για όλα φταίνε οι γκόμενες. Τραγουδώντας μάλιστα το εν λόγω σουξέ πριν από είκοσι πέντε χρόνια στην παιδική χαρά του σχολείου, δέχτηκα από ένα κοριτσάκι την εξής ερώτηση εν είδει παρατήρησης: «Σ' αφήνει ο μπαμπάς σου να λες τέτοιες κακές λέξεις;». Ε λοιπόν, ποιος θέλει να μεταχειρίζεται για ένα «μανούλι» μια λέξη που εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με τα «σκατά», τον «τριμάλακα», την «κλανοκωλοσφυρίχτρα»;

8 comments:

THE NIVA said...

Σωστή σε βρίσκω και προσθέτω ότι μπορεί επίσης να επανέλθουν οι θαλάσσιοι χαρακτηρισμοί. Π.χ. το "μελανούρι". Κι εγώ έχω υπάρξει αυτήκοος μαρτυς ατάκας κάγκουρα στη νήσο Πάρο, που την έπεφτε σε μια γκόμενα (ουπς), έφυγε για λίγο και όταν επέστρεψε στο ψηστηροσημείο (και φυσικά η κοπέλα την είχε κάνει), ανέκραξε "όπα, που πήγε το μελανούρι;". Επίσης, "άσπρα μούρα μαύρα μούρα, είσαι μια γλυκιά μουρμούρα".
Και αν θέλουμε και αρνητικούς χαρακτηρισμούς, παίζουμε "φώκια", "φάλαινα", "πεσκαντρίτσα"...

yk said...

στους αρνητικούς χαρακτηρισμούς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και το "μπαλότσα"

l'esprit de l'escalier said...

Συμφωνώ για το "μελανούρι", είναι πολύ καλοκαιρινή λέξη. Για να γιορτάσουμε το επαναλανσάρισμά της, ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί το "Πο πο πο πο πο / πο πο πο / μελανούρι μου / πο πο πο πο πο / πώς σ' αγαπώ". Όσοι βέβαια ζαχαρώνουν ξανθόμαλλα γκομενάκια με ροζ επιδερμίδα ίσως προτιμήσουν την προσφώνηση "μπαρμπουνάρα μου".

Η μπαλότσα είναι κι αυτή ψάρι; Ενδεχομένως ένας μπαλάς που έχει κρυφτεί μέσα σε μια υποβρύχια γαλότσα;

Anonymous said...

Πηγαίνοντας λίγο ακόμη πιο πίσω στο χρόνο μπορούμε να συναντήσουμε ένα ακόμη συνώνυμο του "γκομενακίου" το οποίο παράλληλα παραπέμπει σε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας!
Είναι ο ξεχασμένος "Τσολιάς" (γειά σου τσολιά μου!) ο οποίος βέβαια λόγω καλοκαιριού χάνει λίγο σε θερμοκρασία από το καλσόν και το τσαρούχι σε σχέση με τα θαλασσινά, αλλά κερδίζει σε ιστορία και εθνική υπερηφάνεια όπως προείπα!

Sofia said...

To "γκόμενα" έχει διαχρονική αξία και το γουστάρω πολύ. Είναι ντεκαντάνς

Hector Drone said...

Ρε συ Esprit [τρελή ρίμα]

Ok να παρανοείς [κι άσε τους τεγοπουλοφυτρακέους να λένε] το καναβάτσο…

Αλλά να μην ξέρεις τι είναι η μπαλότσα; Εσύ που μεγάλωσες σε νησί και είσαι διαρκώς στο πλοίο της γραμμής; Όχι, βέβαια, δεν είναι ψάρι. Είναι αυτό το πελώριο, βαρύ, κάτι σαν μπαλόνι που βάζουν τα πλοία το ένα ανάμεσα στο άλλο ή το ένα ανάμεσα στην άλλη… προβλήτα για να μην ακουμπάνε τον προφυλακτήρα τους στο δίπλα παρκαρισμένο όχημα… Η μπαλίτσα, δηλαδή, είναι κάτι που εξ ορισμού βρωμίζεται ζουλιέται, πετιέται και, θεωρητικά, παρτουζώνεται με δύο παρτενέρ που, κατά βούληση, τη λύνουν και τη δένουν… Γάμησέ τα δηλαδή… Είναι να μη σου τύχει…

Υ.Γ. Ανέκαθεν σιχαινόμουνα το «γκόμενα». Περιέργως… όταν οι γυναίκες σε κατ’ ιδίαν [όχι τόσο κατ’ ιδίαν ώστε να μην φτάνουν σε μένα – για γυναίκες μιλάμε, u know, γκόμενες…] συζητήσεις αναφέρονται στην αφεντιά μου με τη λέξη «γκόμενο» δε με χαλάει καθόλου. Γενικά, οτιδήποτε είναι προτιμότερο από το… «καλό παιδί»… :-)

0comments said...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΡΕΣ!

discolata said...

θυμήθηκα τώρα με δέος έναν μαλάκα πρώην (με το συμπάθειο κιόλας, αλλά ήταν το χρυσό μου, κι άλλο τόσο βέβαια κι εγώ τότε, αλλά τέλος πάντων) που τον ονόμαζα "Νουρέγιεφ" γιατί του είχε μείνει απωθημένο που δεν τον άφηνε ο μπαμπάς του όταν ήταν μικρός να γραφτεί σε σχολή μπαλέτου (και την πλήρωσα τη νύφη εγώ μετά).
τι να σου πρωτοπώ ρε φιλενάδα, με είχε ταράξει στις πιρουέτες.
κυ ρι ο λε κτώ.

αυτόν τον τύπο καλή ώρα όμως, μόνο μανούλι δεν θα μπορούσες να τον πεις...με καταλαβαίνεις...
μόνο μπαλαρίνα.
και πολύ του είναι. που θα κάνει πιρουέτες απο τα νεύρα της η Συλβί Γκιλέμ τώρα αλλά ντέφι...