29.1.05

«You're the one!»

(Προειδοποίηση: Να μη διαβαστεί από όσους δεν έχουν δει τον έκτο κύκλο του Sex & the City και σκοπεύουν να τον δουν.)

Παρίσι. Μουσική ρομάντζου. Ζουμ σε ένα ανέμελο ζευγάρι που στέκεται τετ-α-τετ στην άκρη ενός δρόμου. Εκείνη τον κοιτάζει στα μάτια – γκρο πλαν και στο δικό του πρόσωπο: την κοιτάζει κι αυτός στα μάτια. Τα χέρια του αγκαλιάζουν τη μέση της και της λέει: «You’re the one». Φαίνονται σαν ένα φρέσκο ζευγάρι ερωτευμένων, αλλά δεν είναι: είναι η Κάρι Μπράντσο και ο Mr Big, γνωρίζονται έξι χρόνια, τα έχουν φτιάξει αρκετές φορές, τα έχουν χαλάσει άλλες τόσες και έχουν σφραγίσει τους χωρισμούς τους με φράσεις-καταπέλτες, όπως «We’re so over».

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν ο άνθρωπος που μόλις γνωρίσαμε είναι ή δεν είναι «the one»; Πώς είμαστε σίγουροι ότι αυτός που απορρίπτουμε τώρα δεν θα είναι «the one» έπειτα από έξι χρόνια; Υπάρχουν πρώην μας που θα μπορούσαν να πάρουν στο μέλλον τη θέση που τους αξίζει στην καρδιά μας και να αναγορευτούν «the one»; (Και πόσοι είναι αυτοί;)

Εμείς οι άνθρωποι που δεν ξέρουμε τι θα πει πολύχρονος δεσμός βιαζόμαστε να κατατάξουμε τον καινούριο μας σύντροφο στην κατηγορία «αναλώσιμος» και φυλάμε την πολύτιμη ετικέτα «the one» για κάποιον που δεν έχουμε ακόμα συναντήσει και που κατά πάσα πιθανότητα δε θα συναντήσουμε ποτέ, διότι κατοικεί στα δυσθεώρητα ύψη της φαντασίας μας. Δεν έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν ο σύντροφός μας είναι «ο άντρας / η γυναίκα της ζωής μας», γιατί, προτού μπορέσουμε να δούμε τους δυο μας μαζί, έχουμε ήδη χωρίσει. Στο μεταξύ, νιώθουμε απογοήτευση που δεν μπορούμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια, να του πούμε τώρα «you’re the one» και να σφραγίσουμε μια απόφαση ζωής με ένα «Hollywood kiss».

Στο Sex & the City τα υπόλοιπα κορίτσια ζουν κάτι ανάλογο με την Κάρι. Η Μιράντα συνειδητοποιεί ότι ο Στιβ είναι «ο ένας και ο μοναδικός» αφού τον έχει σουτάρει πολλάκις και αφού έχει κρατήσει το παιδί του διώχνοντας τον ίδιο μετά βδελυγμίας. Η Σαμάνθα μένει με έναν άνθρωπο που δεν καταδεχόταν ούτε να τον κρατήσει χεράκι στο δρόμο. Και η Σάρλοτ, η μόνη που πίστεψε τη φράση-ρομαντζάδα για τον Τρέι τη μέρα που τον γνώρισε, χωρίζει πανηγυρικά και καταλήγει με κάποιον άλλον.

Λέω λοιπόν ότι, καθώς φαίνεται, ο «the one» παίρνει θέση στη συνείδησή μας πολύ αργότερα από τη μέρα που παίρνει θέση στη ζωή μας. Και το μόνο που μπορούμε να πούμε σε κάποιον αγαπημένο που βρίσκεται απέναντί μας (αντί, ας πούμε, να τον χωρίσουμε) είναι: «You are somebody that, some day, might be the one». (Αnd that’s just fabulous!)

3 comments:

kouk said...

Μεγιές και από εμένα (ωραίος τίτλος btw).

Φαντάζομαι ότι 'σεις οι γυναίκες έχετε την έννοια του "the one" βαθιά μέσα σας, ίσως υπερβολικά βαθιά για να το εξηγήσετε σε μένα, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά προβληματική έννοια. Τι σημαίνει το να είναι κάποιος "the one"? Σημαίνει ότι έχει κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό που παράγει εξαιρετικά συναισθήματα αγάπης/αφοσίωσης/εξάρτησης; Σημαίνει ότι το άτομο κατέλαβε μια θέση στην ψυχή απ'όπου τίποτα δεν τον σηκώνει και εμποδίζει άλλους σαν και αυτόν να κάτσουν εκεί; Σημαίνει ότι για το άτομο που αποδίδει τον χαρακτηρισμό έχει γεννηθεί μια ανάγκη για δέσμευση και έτυχε να βρίσκεται κάποιος εκεί για να την ικανοποιήσει; All of the above;

Anonymous said...

Mprosta ston kathrefti mou me breymena mallia kai elafrws puffy eyes to aiwnio erwtima tou ti kathista one "the one" ekane kuklous sto mualo mou. Kathws perieryazomoun ta frudia mou skeftomoun oti enw oi 4 filenades sto "Sex" brikan 4 fainomenika anomoious "one" to be "the one", ta exis koina stoixeia xaraktirizan kai tous 4:
1. Xioumor-Apo ton Big ews to Smith kai oi 4 autosarkazontai. Diathetoun witty atakes kai den einai pswnares.
2. Dependability: Oi antres autoi einai panta ekei. Akoma kai o Big pou parousiazetai ws o pio commitment-phobic apo tous 4 kanei olokliro taxidi apo London yia na fereis balloons sta b-day tis Carrie.
3. Maykia ekfrazomenh me praxeis: Put your money where your mouth is. O Big piye mexri Paris na tis brexei sto Russian, o Smith xurise kefali yia na stirixei psixoloyika ti Samantha, o Steve anexotan tis neurosis tis Miranda kai o Jew ekane wax stin plati yia na parastei se pool party.
4. Last but not least! Amazing, hot steamy sex!
Koritsia i ousia nomizw brisketai sto an "the one" goes the extra mile to be "the only one". Stin suykekrimeni seira oi antres pou menoun sto telos exoun trexei marathwnio. Spanio eidos pros exafanisi. Ilikia, thriskeia, nationality, koina endiaferonta kai ola dressing sti salata einai parwximena kritiria pou anoikoun stis prwsopike ayyelies. Ladies afiste tin autopepoithisi sas na lampsei. Kapoios ekei exw einai etoimos na trexei marathwnio yia sas!

l'esprit de l'escalier said...

Αν υπάρχουν πολλοί "the one", τότε προφανώς "the one" δεν υπάρχει. Δηλαδή πάλι στο ίδιο καταλήγουμε, αλλά παρεμβάλλεται ένα σκαλοπάτι πιο θετικό και αισιόδοξο, που ίσως βοηθάει περισσότερο στον απεγκλωβισμό από την καταδυναστευτική αυτή έννοια. Δηλαδή κάτι σαν σκαλοπάτι-αντίδοτο του ρομαντισμού ο οποίος τρέφει όλη αυτή την ιστορία (από την οποία ακόμα και οι αυθεντικά ρομαντικοί θέλουν πια να απαλλαγούν).
Ωστόσο δε νομίζω ότι το όλο πράγμα είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Και οι άντρες συχνά διακόπτουν δεσμούς όταν παίρνουν μεγαλύτερη σημασία στη ζωή τους, επειδή θέλουν να φυλάξουν τη "σπέσιαλ θέση" για κάποια σπέσιαλ. Αυτά, στον κόσμο των ετερό (όπου κάτι άλλες ενδεχομένως προβληματικές έννοιες -βλ. "οικογένεια"- έχουν βάλει το χεράκι τους για να στηρίξουν το μύθο του "the one" και να ταλαιπωρούν τον straight κοσμάκη). Για τους gay δεν ξέρω.